SMC Buurtenergie

Uit BENx4allWiki
Versie door BaarsB (Overleg | bijdragen) op 24 jul 2017 om 19:25 (Geschiedenis buurtEnergie)

Ga naar: navigatie, zoeken
Logo BuurtEnergie green.jpg

BuurtEnergie is een burger initiatief om te komen tot een buurtenergiebedrijf. BuurtEnergie is een middel dat burgers uitnodigt deel te nemen aan de energie transitie door te investeren in de de buurt voor de buurt. BuurtEnergie is energie dat terugvloeit naar de buurt. BuurtEnergie is energie dat burgers uit het sociaal domein uitnodigt mee te laten profiteren van de energie transitie.

Geschiedenis buurtEnergie

Het ideen van BuurtEnergie is ontstaan uit een brainstorm sessie met studenten (HAVO/VWO) van het SMC Technasium uit Zaandijk. Hun opdracht, van docent Nick Vermeulen, was om te school te verduurzamen en daarvoor nieuwe ideeën aan te leveren. Met die opdracht zijn ze aan het werk gegaan en hebben samen met Ben Baars van BENx4all het idee BuurtEnergie bedacht. Met het idee BuurtEnergie willen we de overheid uitnodigen en uitdagen om innovatieve ideeën zoals, BuurtEnergie, DC-netwerken en gelijkspanning (DC) in het sociaal domein de ruimte te verschaffen met ondersteunend beleid en regelgeving.

SMC compagne .jpg

Daartoe zullen een aantal Tegenlicht meetups worden georganiseerd.

Functie van BuurtEnergie

Het idee BuurtEnergie is de rechtspersoon om de energie administratie van de deelnemers aan het BuurtEnergie project te organiseren. Naast het idee BuurtEnergie wordt binnen het SMC-Technasium aan tal van ander duurzame projecten gewerkt, zoals:

  • Gelijkspanning in het sociale domein
  • Biovergisting op de Zaanse Schans

BuurtEnergie is een mogelijkheid voor de buurt en buurtbewoners om actief deel toenemen aan de energie transitie van het SMC.

BuurtEnergiebedrijf

De energietransitie kost geld, maar burgers kunnen dat terug verdienen. Het buurtenergiebedrijf helpt om dit te versnellen. Een trap van burgerinitiatief naar energiebedrijf geeft de richting aan van professionalisering. Daarbij liggen diverse keuzes voor, met als voornaamste welke pijlers er zitten onder het verdienmodel van het buurtenergiebedrijf, en voor welke het bedrijf kiest. Met Zaanse Groene wil het burgerinitiatief zichzelf professionaliseren.


Links

Ext. Link