Buurtenergie

Uit BENx4allWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Logo BuurtEnergie green.jpg

BuurtEnergie is een burgerinitiatief. Het idee BuurtEnergie komt voort uit een aantal brainstorm sessies met studenten van St Michael College. Woonwijk de Delft in Assendelft wil samen met het Platform Vrienden van het Technasium het idee van BuurtEnergie verder ontwikkelen en in een pilot realiseren. De werkgroep BuurtEnergie wil de kansen, die besloten liggen in de energietransitie, opsporen, ontwikkelen en aanjagen.

Met zonnepanelen op steeds meer daken, meer elektrische auto's, lokale energie opslag, is het goed om als buurt na te denken over energie verbruik in je wijk. De mogelijkheden van een DC-netwerk kunnen burgers grote voordelen opleveren. Om die mogelijkheden te kunnen ontwikkelen is het goed om overheden te activeren, om bij buurtrenovaties, een DC-netwerk aan te leggen. Een DC-netwerk welke ingevlegd kan worden in andere lokale DC-netwerken.

BuurtEnergie

BuurtEnergie bestaat uit actieve burgers uit de wijk de Delft, te Assendelft.

aandacht domein BuurtEnergie project

Het ontwikkelen van een lokaal DC microgrid in een woonwijk is een infrastructurele voorziening. De voordelen van een DC-microgrid worden interessanter naarmate, PV-opwek, opslag en verbruik voor auto's, openbare verlichting en huishoudens worden geïntegreerd en het DC-microgrid zich kan aansluiten aan verwante DC-microgrids.

Een lokaal DC-microgrid heeft verschillende voordelen:

Het gelijk van Edison

Edison heeft het gelijk aan zijn zijde gekregen. Tegenwoordig werken de meeste apparaten in ons huis op gelijkspanning. Was vroeger de opwekking en transport een probleem waar wissel spanning de oplossing voor was. Thans is de prijs die we betalen aan zinloze conversie van wissel naar gelijkspanning en andersom een enorme aanslag op het milieu en onze portemonnaie.

Kennis

In de tijd van Edison was de techniek voor gelijkspanning distributie nog niet beschikbaar, maar de wereld verandert en de technische mogelijkheden zijn explosief veranderd en hebben gelijkspanning krachtiger dan ooit op de kaart gezet. In het massavervoer zoals treinen, trams in de grote steden en in onze elektrische auto is gelijkspanning niet meer weg te denken. Be meeste apparaten maken gebruik van gelijkspanning.

De ontwikkeling van DC-microgrids staat internationaal in de belangstelling; in Europa is naast Nederland met name Duitsland actief met studies en pilotprojecten. De Nederlandse praktijk ervaringen met DC-microgrids bieden kansen om een goede internationale positie van Nederland uit te bouwen.

De samenwerking met het SMC-Technasium kan de leerlingen een technische voorsprong geven.

Beleidsmakers

Een veel gestelde vraag door beleidsmakers is: Hoe kunnen de gebruikers gemotiveerd worden om grote stappen te zetten? Het antwoord is eenvoudig: Geef ze een perspectief een visie om zo’n grote stap te zetten. Thans is er te veel focus op het behalen prijs voordeel bij de inkoop van techniek en te weinig voor kansen en mogelijkheden van nieuwe technieken.

Het is een gegeven dat goede infrastructuur positieve effecten heeft op de economische ontwikkeling, we hoeven maar te denken aan mobiliteit en dataverkeer. Maar waarom passen we dat niet toe op de energiemarkt, een markt waar de consument als producent voordeel kunnen halen met efficiënte energie netwerken en slimme elektriciteitssystemen. De bestaande energie infrastructuur biedt daartoe onvoldoende ruimte en mogelijkheden en dient daartoe aangevuld te worden met een gelijkspanningsnetwerk (DC-Grid expansion), om de onnodige verspilling aan grondstoffen en energie aan te pakken en de consument een rol te geven. Dat zal voor sommige beleidsmakers even schakelen zijn, maar slimme elektriciteitssystemen maken het mogelijk en een goede infrastructuur is daarbij van evident belang.

Utopia? Zeker niet. In stichting gelijkstroom werken bedrijven samen en realiseren projecten. Het is aan de beleidsmakers om verstorende wet -en regelgeving aan te pakken en daarmee nieuwe techniek de kans te geven om haar concurrentie kracht en haar potentie de ruimte te geven. Gelijkspanning distributie is ook voor de overheid een uitdaging en een mogelijkheid om samen met de lokale gemeenschap te investeren in toekomst gericht technologie.

Consument

Er zijn mega voordelen voor gebruikers van gelijkspanning te behalen, omdat we allemaal gelijkspanning gebruikers zijn. 90% van de apparaten in ons huis werken op gelijkspanning. Bij de productie van apparaten is de converter om die gelijkspanning te maken een prijs opdrijvend element. De miljarden die we uitgeven aan deze zinloze converters kunnen we beter in een toekomst gericht gelijkspanningsnetwerk steken.

Neem een windmolen. Die wekt een spanning op die eerst moet worden omgezet naar gelijkspanning en dan weer terug naar wisselspanning van 50 Hz, omdat het energienetwerk dat dicteert. Ook bij zonnepanelen werkt de converter prijs opdrijvend. Je moet denken aan prijzen tussen € 300,- en € 2.000,- Euro. Een volslagen zinloze investering. Bij elke conversie verliezen we 10 to 15% aan energie gedurende de gebruiksduur van een apparaat.

visie

Met een visie op energie distributie is het eenvoudig investeerders te vinden voor slimme elektriciteitssystemen en energie netwerken om de zo gewenste grote sprong te maken.

  • De meeste verbruiksapparaten (90%) werken op gelijkspanning. Ons dat bewust te zijn, stimuleert ons apparaten te maken zonder zinloze converters.
  • Het is aantrekkelijk voor kleine investeerder (bewoners, woningbouw verenigingen, bedrijven) om mee te doen in locale energie coöperaties en zich aan te sluiten op het gelijkspanningsnetwerk.
  • Vele kleine investeerders (huishoudens, boeren bedrijven) kunnen als producent meer rendement halen uit hun energie opwekkingsinstallatie. Dat helpt de consument die grote stap te maken.
  • Vele kleine investeerders (huishoudens, en bedrijven) zorgen voor lokale energie in het sociale domein. Huishoudens leveren aan huishoudens door de inzet van slimme elektriciteitssystemen middels een efficiënt energie netwerk.
  • Elektrische auto’s kunnen efficiënt vanuit lokale energie gevoed worden.
  • Het stop een enorme materiaal en energie verspilling door zinloze converters uit te bannen.
  • Er is een groot voordeel te behalen voor de industrie als ze meer gebruik zouden maken van gelijkspanning.
  • Het gelijkspanningnetwerk kan optimaal gebruik maken is een slimme netwerken (smart grids)

Er is een boek vol te schrijven over de vele voordelen van gelijkspanning, met dank aan Thomas Edison.

logische stap

Het aanpakken en ontwikkelen van een DC-Grid is een logische stap naar een efficiënt energie management. Een groeiend gedeelte van de opwekking van energie vind plaats middeles gelijkspanning. 90% van de verbruiksapparaten werken op gelijkspanning. Dat gegeven maakt een gelijkspanningsnetwerk realistisch en opportuun. Met het uitrollen van een gelijkspanning distributie netwerk (DC-grid expantion) kunnen burgers, bedrijfsleven de grote stap voorwaarts maken. 
Starten is relatief eenvoudig middels kleine lokale Bottom Up projecten.

Met dit Tegenlicht paper wil ik de onder belichtte mogelijkheden van gelijkspanning onder de aandacht brengen en daarmee al die denkers en doeners en hun Bottom Up initiatieven serieus te nemen. Waar de overheid burgers raakt in hun passie, helpt ze kleine stappen om zetten in grote sprongen.

Ben je nieuwsgierig geworden? Wil je meer weten? Wil je betrokken zijn bij de volgende stap?

Laat het BENx4all weten

Links