De druppel op de gloeiende plaat

Uit BENx4allWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De druppel op de gloeiende plaat is een BENx4all project. We kennen allemaal het gezegde, maar niemand kent de eenheid van die druppel.

Doel

Het doel is te komen tot een objectief meetbare druppel. Dit alles om de vraag te kunnen beantwoorden; Hoeveel druppels zijn er nodig om effectief te zijn? Bij De druppel op de gloeiende plaat draait het om het vinden van een natuurkundige grootheid, zoals: tijd, kWh, Calorie, of een combinatie van dat alles, om tot een kwantificeerbare druppel te komen.

Aanleiding

Volgens een bekend spreekwoord; Gaat elk pondje door het mondje. Voor vele is overgewicht een probleem. Een probleem dat veel aandacht verdient. Het probleem aanpakken begint bij bewustwording over hoeveel pondjes er door het mondje gaan. Meten is weten.

Het idee

Optie 1

Start een soort van boekhouding. Scan wat er is ingekocht. Daaruit is af te leiden hoeveel suikers en vetten er ingekocht zijn. Deze grondstoffen vertegenwoordigen een 'energie' waarde, de bewuste druppel. Bij de maaltijd kunnen we meten hoeveel we naar binnen druppelen.

Optie 2

Wat we met eten doen kunnen we ook met andere inkopen doen. Bij de pomp weten we hoeveel liter aan brandstof er wordt ingekocht. Die liters zijn eenvoudig om te zetten in kWh aan energiewaarde. Het is niet de energie die de auto nodig heeft, maar hij die in die auto zit. Hij had ook voor een andere mobiliteit kunnen kiezen. Keuzes die de auto niet heeft. Deze bewegingsenergie gaat niet door het mondje, maar heeft wel effect in kilo's op de weegschaal.