Waarde

Uit BENx4allWiki
Versie door BaarsB (Overleg | bijdragen) op 9 aug 2016 om 10:51

Ga naar: navigatie, zoeken

Waarde is een objectief getal dat betekenis geeft aan een grootheid.
Elke grootheid bestaat uit een naam, een waarde en een eenheid. Voorbeeld: De grootheid lengte, heeft de naam meter met symbool m en de eenheid voor lengte is gelijk aan de afstand die het licht in vacuüm aflegt in een tijdsinterval van 1/299 792 458 seconde. De eenheid geeft betekenis aan het getal dat de waarde weergeeft (vaak wordt de eenheid aangeduid als de dimensie).

Waarde is een samengestelde eenheid dat bestaat uit een objectief getal (g) en een subjectieve beoordeling door een persoon, de menselijke maat. De menselijke maat is een getal door mensen gegeven aan materiële objecten en artefacten, maar ook aan immateriële zaken. De menselijke maat is een psychologische variabele in een theorie of model. In de economie is het een economische toestandsfunctie.

Waarde ontstaat door meting. Een fenomeen dat we kennen uit de kwantum mechanica. Maar wat is in dat geval de meting? De meting vindt plaats wanneer waarde in aanraking komt met de menselijke maat.

Waarde = subjectiviteit x objectiviteit. 

Waarde kunnen we zien als de uitkomst van de begrippen:
Objectief: Een feit is objectief als het onafhankelijk is van de mening van een persoon, als er geen interpretatie bij nodig is. voorbeeld: Een getal dat kan worden toegekend aan een eigenschap van een zaak en
Subjectief: de beoordeling van een zaak door een persoon.

Voorbeelden: Het school rapport is de subjectieve beoordeling van de leerling door de leraar en komt tot uitdrukking in het schoolrapport. De ranking van een onderneming is de subjectieve beoordeling van een bedrijf en komt tot uitdrukking in een ranking. Google ranking voor een website is de subjectieve beoordeling door een persoon.

Eenheid voor waarde

Omdat waarde op zichzelf een ongrijpbaar begrip is, is de mensheid al vroeg op zoek gegaan naar een eenheid voor waarde, dit in lijn met natuurkundige verschijnselen, om waarde meetbaar te maken. Vrijwel alle tastbare goederen zijn weleens gebruikt om als eenheid te fungeren. Goud en zilver zijn lang gebruikt als eenheid voor waarde, maar het besef dat waarde is geen ding is er de oorzaak van dat goud als standaard is los gelaten.

Waarde zoekt naar een eenheid. 

Het ontbreken van die eenheid houdt waarde verborgen en en maakt het onmogelijk waarde te meten.

Bestaat er wel een fundamentele eenheid van waarde waartoe alles gereduceerd kan worden? Je moet dan denken aan de eenheid energie uit de natuurkunde. Energie is een fundamentele substantie waartoe alles is te herleiden in de Fysieke ruimte.

Uitleg: Energie is een natuurkundige grootheid. De eenheid van energie is joule. Energie is de mogelijkheid om een verandering te bewerkstelligen. De totale energie van een systeem is de som van alle vormen van energie die op verschillende manieren zijn opgeslagen. Energie is een toestandsfunctie dat wil zeggen: de hoeveelheid energie is onafhankelijk van de voorgeschiedenis. De huidige functiewaarde hangt dus niet af van een vorige toestand en op welke manier de huidige toestand bereikt werd.

Dwaze gedachten

  • Het idee dat we waarde kunnen meten met geld.
    Het zet de deur open voor gevaarlijke financiële goocheltrucs en voort ons van crisis naar crisis. Waarbij we telkens de goochelaars ontmaskeren.

Het meten van waarde

De eenheid van waarde in de economische ruimte zou gelijkwaardig moeten zijn aan de eenheid van energie uit de natuurkunde. Waarom zouden we waarde willen meten? Wat is het belang om dat te doen? Een bekend spreekwoord zegt: meten is weten. Door te meten kunnen we antwoorden ontwikkelen op op vragen. Door waarde te meten zijn we instaat antwoorden ontwikkelen op sociaal economische vragen.

De totale waarde van een waarde systeem is de som van alle vormen van waarde die op verschillende manieren zijn opgeslagen. Waarde is een toestandsfunctie dat wil zeggen: de hoeveelheid waarde is onafhankelijk van de voorgeschiedenis. De huidige functiewaarde hangt dus niet af van een vorige toestand en op welke manier de huidige toestand bereikt werd.

Zie ook