Steensoep

Uit BENx4allWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
SteenSoep banner.png

Uit de crowd schuiven mensen aan, om in de geest van de parabel over de "Steensoep", een bijdrage te leveren aan het soeprecept om met hun imaginaire kruiden en andere ingrediënten de steensoep te verrijken.

Steensoep is een volksverhaal uit Portugal over samenwerken en schaarste.

Context

Dit Steensoep verhaal kan worden gezien als het omgekeerde van het sprookje "De nieuwe kleren van de keizer", waarin niets uiteindelijk toch iets blijkt te zijn. De steen was alleen maar een voorwendsel om de dorpelingen aan te zetten tot iets wat ze voor deze katalysator niet aan gedacht zouden hebben.

Het principe van de steensoep, waaraan iedereen een "steentje" bijdraagt, is ook gebruikt als variant op shareware bij het computerprogramma fractint, dat is geschreven door de "Stone Soup Group", vernoemd naar deze parabel. Groepen die vrijheid van informatie nastreven, zoals het GNU Project en Wikipedia kunnen ook worden gezien als de uitwerking van het soepsteenprincipe.

Volgens de nationale traditie heeft dit verhaal plaatsgevonden rond Almeirim, Portugal. Tot op de dag van vandaag hebben vrijwel alle restaurants in Almeirim "sopa de pedra" (steensoep) op het menu.

Ext. Link