Circulaire economie

Uit BENx4allWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Circulaire economie (ook wel Kringloopeconomie) wordt een economisch en industrieel systeem verstaan waarin geen eindige grondstofvoorraden worden uitgeput en waarin reststoffen volledig opnieuw worden ingezet in het systeem. Een circulaire economie is gericht op het optimaal inzetten en hergebruiken van grondstoffen in de verschillende schakels van de productieketen: van de winning van grondstoffen tot consumptie.

Grondstoffen dreigen schaars te worden door een groeiende bevolking en toenemende welvaart in de wereld. Hierdoor wordt het steeds belangrijker om de beschikbare grondstoffen zo efficiënt mogelijk te gebruiken.
De transitie naar een circulaire economie is volgens de Europese Commissie 'de gelegenheid om onze economie te transformeren en nieuwe en duurzame concurrentievoordelen voor Europa te genereren'.

De energie voor een zuivere kringloopeconomie maakt gebruik van herbruikbare bronnen, met name zon en wind. Dit in navolging van het natuurlijke systeem.

Waar staan we nu en waar de stip aan de horizon

We staan nu met onze lineaire economie aan het einde van van een tijdperk, een tijdperk waarbij eindige grondstofvoorraden worden uitgeput en, na gebruik, als onbruikbaar afval in het milieu terechtkomen. De lineaire economie gaat uit van oneindige grondstof voorraden, maar dat blijkt een onjuiste aanname te zijn.

De stip aan de horizon is een tijdperk waarbij grondstoffen niet degenereren tot afval, maar onderdeel zijn en blijven van een regeneratie proces tot herbruikbare grondstofstromen. De grondstof kringkoop.

Business Modellen voor de circulaire economie

Altijd al iets met duurzaamheid willen doen? Nog altijd opzoek naar een duurzaam business model voor je bedrijfsproces? Kom dan naar Tegenlicht Meet Up Aan de Zaan en laat je inspireren door gangmakers uit de circulaire economie.

concept Pay per Lux

Einde van bezit Het idee:

  • We kopen geen lampen maar huren licht.
  • Geen koelkast maar huren koeling.

Uitgangspunten:

  • Zie een product als een een oplossing. Een goed oplossing, vastgelegd in een product hoeft niet meer vervangen te worden.

Gangmakers Circulaire economie

Zie ook

Ext. Links