Column

Uit BENx4allWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Een column is een met regelmaat verschijnend, kort stukje proza van een bepaalde auteur (columnist). Vaak wordt een column in een krant of tijdschrift gepubliceerd, maar ook een gesproken column op radio of televisie, of publicatie op internet komen voor.


BENx4all Column

De Aan de Zaan Meetup gaat op 9-5-2016 over Deeleconomie in de praktijk. Journalisten Robert Visscher en Martine Zeijlstra dompelden zich anderhalf jaar lang onder in de opkomende deeleconomie en schreven daarover het boek Delen doe je zo. Ze aten garnalen van buurtgenoten via Thuisafgehaald, liftten mee met een Porsche dankzij Samenrijden, leenden tuingereedschap via Peerby en deelden kennis via Konnektid. Ze reden in een Greenwheels en een auto van buurtgenoten via SnappCar, begonnen een tuin met buurtgenoten en sliepen in vreemde bedden dankzij Airbnb. Daarmee bespaarden ze veel geld en maakten ze hun leven groener, socialer en veel spannender.

Het vermengen van de deeleconomie met de reële economie, op geld draaiende economie heeft negatieve bijwerkingen die zichtbaar worden als het grootschalig wordt ingezet. Het materiële en immateriële komen in botsing met elkaar en daarmee met ons gevoel. De huizen prijzen in Amsterdam stijgen door o.a. Airbnb en onttrekt Amsterdam aan de Amsterdammers. Uber ontwricht de taximarkt en per saldo is het minder sociaal dan het zich doet voorkomen. Dit alles maakt duidelijk dat goede ideeën onder druk komen te staan als ze de reële economie worden binnen gesleept. Het zijn immers onvergelijkbare groothedens.

Vrijwillige-inzet lever je zonder er geld voor te vragen of te krijgen, maar een dankjewel is wel het minste wat gegeven kan worden. Personen en organisaties kunnen de ProDeo inzetten om een tastbare waardering te geven. Dat bespaart een hoop geld en houdt het delen zuiver. Al die giften, die het dankjewel tastbaar maken hoeven niet meer te worden uitgegeven. Voor de presentaties die ik regelmatig geef krijg ik vaak een bloemetje, een flesje wijn, of een cadeau bon. Dat is voor gesubsidieerd organisatie geen probleem. Vaak wordt het dankjewel afgekocht met kerstpakketten, feestavonden, dagjes uit, enz. Allemaal zonde geld, dat onttrokken wordt aan het doel.

Koppel het dankjewel los van de reële economie, het geld. Door de ProDeo te gebruiken maak je duidelijk dat je geen tegenprestatie vraagt voor de geleverde dienst of product, maar de waardering wel op prijs stelt. De ProDeo is de waardering voor vrijwillige inzet of een gratis product. Het doel van de ProDeo is de vermenging van vrijwillige inzet of een gratis niet te laten vermengen met reële economische waarde. De ProDeo geeft uiting aan een ander waarde de emotionele of immateriële waarde.

Het gebruik van de ProDeo is gratis. Het is een tastbaar dankjewel, uitgerukt in een getal. Een dankjewel dat je eenvoudig kunt doorgeven. De ProDeo bestaat als munt en virtueel. Je kunt eenvoudig met je telefoon een dankjewel overmaken aan iemand anders zelfs aan de andere kant van de wereld. De ProDeo zal de reële economie geen schade berokkenen.


Het motto achter de ProDeo is; Vanuit intrinsieke motivatie werken aan een menswaardige wereld. Dat staat ook op de rand van van het kleinood, die helemaal gratis is. Wil je de wereld mooier maken met een dankjewel? Open vandaag nog een ProDeo rekening en doe mee aan de Nationale geluksmeting.