Mensen raken in hun passie

Uit BENx4allWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Mensen raken in hun passie is een denk en doe experiment van BENx4all en een antwoordt op de veel gestelde vraag: Hoe raak je mensen in hun passie? Bij een mensen raken in hun passie experiment gaat het niet om het eindresultaat en de controle daarop. Bij een passie gedreven experiment staat de weg er naar toe centraal. Creatieve denkers en doeners beïnvloeden telkens doel en richting. Doel en richting zijn variabelen. Dat maakt een rechtspersoon in beginsel ongeschikt voor deze bottom up activiteiten.

Mensen raken in hun passie is een Bottom Up experiment. Een experiment waarbij gangbare procedures en regels niet vanzelfsprekend zijn, als die disfunctioneel zijn. Bij voorkeur hanteren we geen stichting of verenigingsvorm, omdat daar het doel centraal staat met een bijpassende top down structuur. Daarbij komt nog dat het oprichten van een rechtspersoon in de basis een verspilling van tijd en geld is bij het ontwikkelen van oog aan scheinlijk dwaze ideeën.

Alles begint met een idee of dwaze gedachte. Durf te dromen, omdat ze pas uitkomen als je ze eerst droomt. Alles wat we horen en lezen over een goed idee, geven we door aan anderen. Vruchtbare ideeën nestelen zich in ons hoofd om zich net als vruchtbare genen voort te planten. Dwaze ideeën leggen nieuwe paden naar vernieuwing en verandering.

Mensen raken in hun passie vraagt om een nieuw economisch paradigma. Voor Bottom Up bestaat geen structuur.

Passie projecten

Hondenspeeltuin Het Smulbos

Banner smulbos.jpg

De hondenspeeltuin is een burgerinitiatief van betrokken bewoners uit de wijk de Delft te Assendelft. Het idee is maakt gebruik mensen met een passie voor honden. Mensen die alle beschikbare mogelijkheden willen inzetten om hun passie optimaal te ervaren. De hondenspeeltuin maakt gebruik van het fenomeen groenadoptie. De speeltuin is vrij toegankelijk voor hond met baasje. De honden mogen er los lopen, maar net als in de hele gemeente Zaanstad, geldt ook hier een opruimplicht. Naast deze belangrijke regel, zijn er nog een aantal veiligheidsregels waar we ons aan moeten houden om de speeltuin veilig voor hond en baas te houden. Deze Wiki is beschikbaar gesteld door BENx4all en is onderdeel van het zaansweefsel.

BENx4all wiki

De kracht van het woord

BENx4all Wiki is een encyclopedie voor ogenschijnlijk dwazen ideeën van inspireerde denkers en doeners. De BENx4all heeft zich laten inspireren door Richard Dowkins en zijn idee over de egoïstische genen en egoïstische meme. Of we het willen of niet, we leveren allemaal een bijdrage aan de evolutie van de menselijke cultuur, omdat we cultuurdragers zijn. Toen alleen de vogels konden vliegen, bouwden doeners bouwsels om te kunnen vliegen. Toen de maan onbereikbaar was, bouwden doeners bouwsels om er naar toe te gaan. Het zijn de ogenschijnlijk dwaze ideeën die ons een perspectief geven waar naar toe te gaan. U kunt elk idee uitbreiden of aanpassen, en wordt daartoe van harte uitgenodigd. Zolang uw wijzigingen constructief zijn, kunt u niets mis doen'.
Lees verder>>

Zaansweefsel

We leven in een tijd waarin we een nieuw patroon op het weefgetouw zien ontstaan. Een patroon van hiërarchische top-down naar een bottom-up figuur. Om het patroon op het weefgetouw zichtbaar te maken is BENx4all deze Wiki gestart. Het is een experiment om de scheering en inslag te visualiseren, te volgen en er van te leren. De schering vormt te tijd as op het weefgetouw en de ideeën en initiatieven de inslag. De inslag voegt de onpersoonlijk tijdas overeenkomstige samen. Geen losse ideeën, maar een idee. Het experiment Zaansweefsel maakt van losse verhalen een verhaal en plaats ze in de tijd en zo word het ons verhaal. Het Zaansweefsel vormt een encyclopedie van ideeën en inzichten die met elkaar verbonden zijn middels links die we zelf aanbrengen.
lees verder>>